Oversikt over artikler

Sydenferie med Internett

Det var tidlig bestemt at familiens ferietur i år skulle gå til Mallorca, og jeg ville prøve å kombinere turen med det å lære mer om status for Internett i Spania. Det var også et poeng å demonstrere for kollegaer og venner at nettet er tilgjengelig over alt. I utgangspunktet hadde jeg to mål: Å sende feriehilsen pr e-post direkte fra stranda og å legge inn bilder fra turen på hjemmesida før ferien var avslutta.

For å oppnå trådløs kommunikasjon fra stranda i Alcudia var det nødvendig å medbringe egen PC og GSM mobiltelefon. Jeg sjekket GSM-dekningen med Telenor Mobil, og de bekreftet at den var god over hele Mallorca. Jeg var, og er fortsatt usikker på om samtrafikken mellom GSM og det vanlige analoge telefonnettet er etablert av alle operatørene, men dette ble ikke sjekket videre. Det viste seg nemlig at grensesnittkortet mellom PCen og mobiltelefonen kostet ca 5000 kroner. Jeg kunne riktignok få både en mobiltelefon og et slikt kort for samme prisen, men det var for mange penger å spandere på et lite personlig eksperiment. Alternativet med utendørs kommunikasjon via GSM ble derfor droppet.

Neste mulighet var å kommunisere med vanlig modem fra hotellrommet. Kritiske faktorer ville da være at det var mulig å ringe internasjonalt direkte fra hotellrommet, og at telefonpluggene var like de norske. Jeg fant ikke på forhånd ut noe om dette, men kunne senere konstatere at begge deler var i orden. Videre måtte jeg bestemme meg for om jeg skulle satse på å ringe hjem til Internett-leverandøren i Norge, satse på et Eunet Traveller abonnement eller forsøke å opprette abonnementet hos en lokal tilbyder på Mallorca. Å ringe hjem til Norge ville bli ganske dyrt, og internasjonale telefonforbindelser er ikke alltid like godt egnet til modemtrafikk. Nærmeste node til Eunet var i Barcelona, så også det alternativet ville bli dyrt og gi problematiske forbindelser. I tillegg ville det være nødvendig å opprette et nytt abonnement bare for dette formålet.

Da muligheten med trådløs kommunikasjon ble forkastet, var det ikke lenger så interessant å ta med egen PC i det hele tatt. Både video- og fotoutstyr skulle selvsagt være med på ferieturen, og PCen ville bli ennå et kolli som måtte medbringes som håndbagasje. Risiko for skade eller tyveri trakk også i retning av å la den bli hjemme.

Jeg begynte derfor å undersøke om det fantes lokale Internett-leverandører på Mallorca, og om det var mulig å få leie en maskin med tilgang til nettet. Jeg antok at dette kunne være mulig hos en lokal PC-forhandler eller i en Internett-kafé. For å finne ut om slike muligheter fantes spurte jeg i newsgruppen soc.culture.spain, og fikk en del interessante svar. Flere foreslo at jeg burde kontakte universitetet i hovedstaden Palma. En foreslo til og med at dersom jeg var frekk nok, kunne jeg utgi meg for utvekslingsstudent, spørre meg fram til studentlaboratoriene på universitetet og dermed få gratis tilgang til nettet. Jeg søkte meg frem til universitetets Web-sider og sendte e-post til et par av de ansatte som hadde nylig oppdaterte hjemmesider. Jeg fikk ikke invitasjon til å besøke dem på universitetet, men de henviste meg til den nyåpnede Internett-kaféen i Palma og til lokale Internett-tilbydere. Via nye Web-sider sendte jeg også e-post til noen firma på Mallorca, og fikk svar fra flere av dem. Den mest positive var Bob Meaker i firmaet Mallorca Highway. Han tilbød seg å sette opp de tjenestene jeg hadde behov for, og han inviterte meg til å ta kontakt mens vi var på Mallorca for å avtale et besøk. Fra flere personer fikk jeg informasjon om beliggenhet, åpningstider og priser på den da eneste Internett-kaféen på Mallorca.

Et problem i hele denne prosessen var at jeg ikke behersker spansk, for mesteparten av informasjonen, både i newsgruppen og på Websidene, var på spansk. Likevel fikk jeg altså kontakt med flere personer som jeg utvekslet e-post på engelsk med. Jeg hadde nå to ulike muligheter til å leie eller låne datamaskin med tilgang til nettet, og jeg besluttet at det var unødvendig å ta med eget utstyr.

Den første ferieuken ble brukt til å nyte solen og badevannet, men mandag i uke to var det klart for en utflukt med rutebussen til Palma for å prøve Internett-tilgangen. Jeg kontaktet Bob Meaker pr telefon. Han var ganske opptatt med arbeid denne ettermiddagen, men han ville gjerne treffe meg og dukket opp på Plaza de España et kvarter etter at jeg ringte. Vi satte oss ned på en fortausrestaurant, og diskuterte løst og fast. Bob er opprinnelig britisk, men har bodd mange år i Tyskland og er gift med en tysk kvinne. Han etablerte firmaet sammen med kona i vår, og forsøker å leve av å annonsere på Internett eiendommer som er til salgs på Mallorca. Med en fin profil på nettet har han mange henvendelser fra kjøpere, men han fortalte at det er vanskelig å få selgerne og de lokale meglerne til å forstå at annonser på nettet er noe å bruke penger på.

Siden Bob skulle ut av Palma på et oppdrag, var det ikke aktuelt å besøke hans firma, men han tilbød seg å kjøre oss til Internett-kaféen nede ved havna, og jeg takket ja til tilbudet. Bob kunne fortelle at Palma nå hadde fått sin andre Internett-kafé, men han var ikke sikker på adressen. Han hadde ikke fått svar på e-post som han hadde sendt til dem.

[Bilde frå Cyber Hook] Cyber Hook hadde seks maskiner til utleie, og det kostet 900 pesetas (i underkant av 50 norske kroner) for en time. Spansk tastatur og spanske menyer i Windows var litt uvant, men med litt assistanse fra en hyggelig ung dame gikk det greit å få startet telnet og få kontakt med postkontormaskinen på høgskolen i Ålesund og kommunikasjonen gikk i starten rimelig raskt. Jeg fikk lest de meldingene som hadde kommet inn siden jeg sist var på jobb og svart på noen av dem. Deretter sendte jeg en hilsen til kollegaer og personlige kontakter hjemme. Etter en knapp time ble resten av familien lei av å vente. Dessuten ble kommunikasjonen vesentlig tregere fordi et par andre brukere hadde kommet til på Cyber Hook. Jeg hadde fått gjort det viktigste av det jeg ville, og avsluttet dermed kommunikasjonen, betalte og takket for meg. Deretter tok vi taxi til stasjonen og buss tilbake til Alcudia.

Dette ble den eneste oppkoblingen i løpet av ferien, og jeg fikk altså ikke publisert noen bilder før ferien var over. Men det var ikke noen tekniske hindringer for at jeg kunne ha gjort det. Via kontakten med Bob Meaker kunne jeg fått tilgang til både scanner og nettet fra hans kontor, og det stod egentlig bare på at jeg ikke ville bruke flere feriedager i Palma.

Status for Internett på ferieøya Mallorca sommeren 1996 er altså at i hovedstaden Palma er det to Internett-kaféer og en håndfull lokale Internett-tilbydere, men på det populære turiststedet Alcudia fant jeg hverken PC-forhandlere eller noen andre som kunne tilby tilgang til nettet, men neste sommer er det sikkert mulig både der og i Ålesund. ;-{)

Oversikt over artikler